Sosyal Medya

Kürsü

Selahaddin Çakırgil: Erdoğan-Trump görüşmesi’nin bölgemizdeki yankıları

Evet, ‘Erdoğan - Trump Görüşmesi’, bütün Ortadoğu ve hattâ dünya siyasetini etkileyebilecek sonuçlar ortaya çıkarabilir. Ki, İslam’a karşı savaş açılmasına dair, bir kilisedeki konuşmaları ortaya çıkan yeni CIA Başkanı Mike Pompeo’nun bugün Ankara’ya gelecek olması da bu cümleden, üzerinde durulması gereken önemli bir konu..



Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile USA BaşkanıTrump arasında 7-8 Şubat gecesi gerçekleşen ve 45 dakika süren ilk telefon görüşmesi genelde dünya medyasının ilgisini çekti.
 
Dünya medyasının konuya dair ilk yaklaşımları arasında, en çok da, 'ErdoÄŸan -Trump Görüşmesi’nin 5-6 saat sonrasında, Ä°ran’ın stratejik yorumlar yapan yarı-resmî nitelikli ‘tabnak’ haber sitesinde yayınlanan, ‘Trump, ilk tlf. görüşmesinde ErdoÄŸan’ın ümidini kırdı’ baÅŸlıklı yorum dikkat çekiciydi.
 
Hatırlayalım ki, aynı stratejik yorumlar sitesi, 15 Temmuz gecesi sahnelenen kanlı darbe hıyanetini, henüz gece yarısına varmadan, ‘Türk Ordusu ErdoÄŸan’ı devirdi..’ baÅŸlığıyla vermiÅŸ ve hemen arkasından da ‘ErdoÄŸan’ın niçin devrildiÄŸi’ne dair, bir yorum bile yayınlamış; amma, sabahleyin darbenin yenilgiye uÄŸratıldığı anlaşılınca, emperyalist dünyanın yayın organlarında, ErdoÄŸan’ın ilk anda öldürülememiÅŸ olmasına dair hayıflanmalar yer alırken; Tabnak  ise alelacele, ‘Bu darbe teÅŸebbüsü’nün bir ErdoÄŸan senaryosu’  olabileceÄŸi gibi ‘stratejik’ (!) bir yorum yazılabilmiÅŸti!
 
***
 
Aynı site, ÅŸimdi de, ‘ErdoÄŸan- Trump Görüşmesi’nin ardından yayınladığı yorum yazısına, ErdoÄŸan’ın ümidinin kırıldığı havasıyla girmiÅŸti. Ama, bu konuda bir açıklık yoktu.. Sadece, ErdoÄŸan’ın Trump’dan, ‘PKK’nın Suriye’deki uzantısı bildiÄŸi kürd örgütlerinin silahlandırılmamasını ve de Amerika’da sürgünde yaÅŸayan ruhanî Fethullah Gülen’in iadesini istediÄŸi’; Trump’ın bu konularda konuÅŸmak yerine, konuları deÄŸiÅŸtirmeyi tercih ettiÄŸi bildiriliyordu. Bu arada, Trump’ın, ‘Türkiye’de 15 Temmuz Darbe TeÅŸebbüsü’nden sonra yapılan yoÄŸun tutuklamalar konusuna’ ;  ErdoÄŸan’ın da, ‘müslümanların Amerika’ya girmelerine yasak getiren’ Trump Kararları’na deÄŸinmediÄŸi yazılıyordu. Tabnak‘a göre,Trump  ayrıca,F. Gülen’in iadesi konusunda da ümit vermemiÅŸ.. Çünkü, Amerikan Hükûmeti buna karar verse bile, Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin bu konuya ‘Evet’demeyeceÄŸi’ bekleniyormuÅŸ..
 
Tabnak’ın yorumunda ayrıca, Beyaz Saray’dan yapılan, ‘Tarafların, NATO’daki birlikteliklerine, terörizmle mücadelede iÅŸbirliÄŸine’  dair açıklamayı da aktarmış..  Ve, bütün bunlardan sonra,  netice olarak Trump’ın ErdoÄŸan’ın beklentilerine olumlu bir cevap vermediÄŸi  anlatılmış..
 
***
 
Evet, ‘ErdoÄŸan- Trump Görüşmesi’nin OrtadoÄŸu siyasetinde kendisine bir manevra alanı açmak dikkati taşıyan Ä°ran tarafından deÄŸerlendirilmesi genel hatlarıyla böyle.. Ä°ran, USA emperyalizminin OrtadoÄŸu siyasetinde gözönünde bulundurduÄŸu önemli noktalarından birisi olduÄŸundan, bu noktalar önemli..
 
***
 
Bu arada Ä°ran lideri Khameneî tarafından dile getirilen, ‘Trump’ın, Amerika’nın gerçek yüzünü gösterdiÄŸi’ne dair beyanatı da ilginç elbette.. Aynı sitede askerî çevrelerce, ‘Yeni bir füze denemesinin yapılacağı’ duyurusu da önemli.. Bununla Amerika- Ä°ran arasındaki gerilim tırmanacak mıdır, yoksa bir uzlaÅŸmaya mı varılacaktır; bu, ileride görülecektir.
 
***
 
Ancak, çok tehlikeli bir geliÅŸme ise, Amerikan emperyalizminin, Ä°ran’ın en büyük askerî silahlı gücünü oluÅŸturan ‘Ä°nkılab Muhafızları Ordusu’nu (Pasdaran’ı)‘terörist örgütler listesine alacağı’na dair açıklamaları.. Bu noktanın 38 yıl sonra, Trump Yönetimi tarafından hatırlanmış olması elbette ilginç.. Bazı Ä°ranlı yetkili çevreler ise, bunun çok ağır sonuçlarının olacağını Amerika’nın düşünmesi gerektiÄŸini belirtiyorlar.
 
Bu terör listesi konusunun,  aynı zamanda Lübnan-Hizbul… Hareketini ve Irak’ta oluÅŸturulup yüzbinlercesi Suriye’ye de gönderilen ve orada, DEAÅž‘ın yöntemleriyle  ‘icra-y’ı san’at (!) eylediÄŸi ileri sürülen HaÅŸd-i Åža’bî  (Halk Gönüllüleri)  organizasyonunu da içine alabileceÄŸi endiÅŸesi gündemde...
 
***
 
Evet, ‘ErdoÄŸan - Trump Görüşmesi’, bütün OrtadoÄŸu ve hattâ dünya siyasetini etkileyebilecek sonuçlar ortaya çıkarabilir. Ki, Ä°slam’a karşı savaÅŸ açılmasına dair, bir kilisedeki konuÅŸmaları ortaya çıkan yeni CIA BaÅŸkanı Mike Pompeo’nun bugün Ankara’ya gelecek olması da bu cümleden, üzerinde durulması gereken önemli bir konu..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.